Újdonságok

Könyvek

Kép: Vicki Myron, Bret Witter: Dewey - A könyvtár macskája
Vicki Myron, Bret Witter: Dewey - A könyvtár macskája

Mekkora hatással bírhat egy állat? Hány ember életét érintheti meg egyetlen macska? Hogyan lehetséges, hogy egy elhagyott macskakölyök megváltoztathat egy kis könyvtárat, megmenthet egy klasszikus amerikai várost, és idővel világhírre tehet szert? Dewey története a lehető legkeservesebb módon kezdődik. Alig néhány hetesen, az esztendő legdermesztőbb éjszakáján bedugták Spencer Közkönyvtárának könyvledobójába. Másnap reggel talált rá Vicki Myron, a könyvtár igazgatója, gyermekét egyedül nevelőanya, aki túlélte családi gazdaságuk elvesztését, a fenyegető mellrákot és alkoholista férjét. Dewey azonnal elnyerte Vicki szívét, akárcsak a könyvtár valamennyi dolgozójáét, amikor összeszedte magát, fagyos lábacskáin odatotyogott hozzájuk, és köszönete, szeretete jeléül megbökdöste mindegyikük lábát. Az ezután következő tizenkilenc év során mindvégig elbűvölte.

Kép: Szécsi Katalin: Több mint szerelem
Szécsi Katalin: Több mint szerelem

Halálukban mítosszá váltak. Pedig kapcsolatuk, lángoló szerelmük mindössze januártól októberig tartott. 1972 karácsonyán a tüneményes és gyönyörű színésznő öngyilkos lett. A sármos, vonzó fiatalember még egy ideig megpróbált új életet kezdeni, de ezzel a tragédiával nem tudott szembenézni, s végül 1974 tavaszán ő is véget vetett az életének. Domján Edit és Szécsi Pál tragikus szerelme közel negyven éve foglalkoztatja a közvéleményt. Mi történt valójában kettejük között? Mi igaz és mi nem a szóbeszédekből, a bulvárlapok pletykáiból? A felejthetetlen énekes nővérének személyes emlékekre és hiteles dokumentumokra épülő regénye nem botránykönyv, hanem művészi eszközökkel, líraian megformált történet és mese a halhatatlan szerelem hónapjairól.

Kép: Nora Roberts: Karácsonyi babaház - Például Kate
Nora Roberts: Karácsonyi babaház - Például Kate

Karácsonyi babaház: Jason, a Pulitzer-díjas riporter úgy érzi, tíz év elteltével vissza kell térnie a gyökereit jelentő kisvárosba, ahol annak idején első és egyetlen szerelmét hagyta, s akit arra kért: várja meg őt. Faith azonban érthetetlenül gyorsan férjhez ment, a férfi pedig bánatában munkába temetkezett. A karácsonyi készülődés lázában égő városba érkezve a vendég elsőként Clarával, az asszony kislányával fut össze, s amikor magával az anyával is találkozik, fellángol a szenvedély. Hamarosan kiderül, eddig egyedül csak Jason nem tudta, hogy tőle van a gyermek. Amikor aztán egy hóviharban eltűnik a kislány, a keresésére induló felnőttek vele együtt a kölcsönös bizalmat és a régi szerelmet is megtalálják... Például Kate: Kate Kimball táncosnő azzal a céllal vonul vissza, hogy szülővárosában balettiskolát indít. Az egyedülálló apát, Brodyt bízza meg a lerobbant iskolaépület felújításával. Bár vonzódnak egymáshoz, Brody visszariad a szépséges megrendelőtől. Nem tartja véglegesnek a nagyvárosi nő visszavonulását, s óvná viszonyuktól azt a bensőséges szeretetkapcsolatot is, amit felesége halála után a kisfiával sikerült kialakítania.

Kép: Jobbágyi Gábor:
Jobbágyi Gábor: "Szevasztok, én meghalok!" : Az 1956-os forradalom és szabadságharc s a megtorlás hú

"Jobbágyi Gábor könyve minden bizonnyal kovászként fog hatni, vitákat fog kiváltani, s ezek a viták szükségszerűen lendületet adnak a további kutatásoknak. A még fennmaradt kórházi iratok, temetői feljegyzések és eddig ismeretlen tömegsírok felkutatása éppúgy közelebb vihet a pontosabb ismeretekhez, mint a volt Szovjetunió levéltáraiban bizonnyal fellelhető iratok... Alapos átgondolásra ajánlom tehát ezt a kötetet a szekembereknek éppúgy, mint az érdeklődő közönségnek. Legyen továbbá tisztelgés az ismeretlen sírokban nyugvó hősök és áldozatok emléke előtt, akiknek nevét nem ismerjük, s a sírjukra senki sem tesz le egy szál virágot." - Kahler Frigyes

Kép: Charles Henderson: Jó éjt, Saigon: Az amerikai tengerészgyalogosok Vietnamban eltöltött utolsó napja
Charles Henderson: Jó éjt, Saigon: Az amerikai tengerészgyalogosok Vietnamban eltöltött utolsó napja

1973. január 17-én a párizsi békeszerződést abban a reményben kötötték meg, hogy végre véget ér a több évtizednyi vérontás Vietnamban, és az évek óta tartó amerikai intervenció is. De olyasmi történt, aminek nem sok köze volt a békéhez. Az Észak-vietnami Hadsereg csapatai és a vietkong erők összehangolt támadást indítottak Dél-Vietnam ellen. A cél nem volt más, mint a totális győzelem az ostrom alá vett Dél felett. Ez a szívfájdító, ugyanakkor magával ragadó, drámai regény, amelynek a megírását alapos kutatómunka és személyes, illetve telefonos interjúk sora előzte meg, a résztvevő, egymással szembenálló felek szemszögéből mutatja be a konfliktust. Számos, eddig el nem mondott történet került a könyv oldalaira. Megszólalnak a háborúban a legkülönfélébb szerepet vállaló, a társadalom különböző szintjén álló személyek, észak-vietnami katonák, vietkong harcosok, amerikai követségi alkalmazottak, gerillaparancsnokok, civilek, tábornokok, kettős ügynökök, valamint mindkét oldal.

Kép: Nudzsúd Ali: Nudzsúd vagyok, 10 éves elvált asszony
Nudzsúd Ali: Nudzsúd vagyok, 10 éves elvált asszony

Ez a könyv egy jemeni kislány igaz története, akiben volt annyi bátorság, hogy szembeszálljon hazája ha­gyományaival és ősi törvényeivel: azt követelte, hogy elválhasson a férjétől. Ez sikerült is neki, elsőként egy olyan országban, ahol a lányok több mint felét tizen­nyolc éves koruk előtt adják férjhez. Nudzsúd története hatalmas visszhangot váltott ki a nemzetközi sajtóban, harca az egész világot megindította. Az áldozat szerepét a drámai hősnőére cserélve meséli el nekünk megrázó történetét, hogy véget vessen a kényszerű hallgatásnak, hogy bátorságot adjon a vele egykorú kislányoknak, és megmentse őket mindattól a szenve­déstől, amelyen ő keresztülment.

Kép: Anna Blundy: Az oligarcha felesége
Anna Blundy: Az oligarcha felesége

Hihetetlen nyomor és mesés gazdagság, mocsok és pompa, vodka és pezsgő, csábítás és csalódás, szerelem, szex, szépség, bűnözés, korrupció, prostitúció, gyilkosság. Mindennek a hátterében a Szovjetunió felbomlása, a kommunizmust felváltó vadkapitalizmus a maga nyerteseivel és veszteseivel, valamint London és az ő társadalmi szakadékai. A főhősök a szegénységből való kitörés különböző módjait választják, a lehetőségeikhez mérten: egyikük vodkát árul, másikuk a testét, míg a harmadik keményen tanul. A szibériai kisváros kilátástalanságából szabadulást kereső, mindenre elszánt kamaszok találkozása az angol magániskola moszkvai osztálykiránduláson részt vevő diákjaival mindnyájuk életét végzetesen megváltoztatja. Barátsággal, erőszakkal, árulással, fényűzéssel tarkított útjuk során az olvasó ugyanúgy betekintést nyerhet a szovjet szegénység mindennapjaiba, mint a világjáró dollármilliárdos életébe, az orosz alvilág működésébe és a londoni felső tízezer szokásaiba.

Kép: Margittai Gábor: Trianoni menyecske: Szórványlétünk a Kárpát-medencében
Margittai Gábor: Trianoni menyecske: Szórványlétünk a Kárpát-medencében

Dél-Erdélyben mostanában halnak ki egykor színmagyar falvaink utolsó magyarjai. Sírkertek vándorolnak az utódnépek házainak alapjába, mert nincs már, aki értelmezni tudja a feliratokat. Lelkipásztorok küzdenek pár lelkes nyájukkal, hogy fennmaradjon a magyar szó olyan térségekben is, amelyekről már a felvidéki, délvidéki, erdélyi vagy várvidéki kisebbségünk sem tudja, egykor szervesen kapcsolódtak szellemi szállásterületeinkhez. Margittai Gábor "Külső magyarok" című riportkötetei egyedülálló vállalkozások: a szórványkutató újságíró a harmadik évezred első évtizedében bejárta a Magyarországtól elszakított magyarlakta "végeket". A Trianoni menyecske, a második nagy "körutazás" 2005-től napjainkig mutatja be örökségünket riportokban, interjúkban, útirajzokban és esszékben, illetve táj-, műemlék- és szociofotók által. Isonzótól Becskerekig, a szlovák Tokajtól a cipszerek hazájáig, a Mócvidéktől az Úz völgyéig, az Őrvidéktől Rusztig a négy égtájat.

Kép: Indu Sundaresan: A huszadik feleség
Indu Sundaresan: A huszadik feleség

A 16. század végén Kandahár tartomány távoli szegletében téli hóvihar tombol. Egy nomád sátorban egy kislány látja meg a napvilágot ezen a zord napon. A Marunissza nevet kapja, melynek jelentése "Nők ragyogó napja". A kislány a mogul császári udvarban nevelkedik, és amikor nyolcévesen először megpillantja Dzsahángír császárt, elhatározza, hogy egy nap a felesége lesz. Álma több mint húsz év múlva válik valóra, amikor egy boldogtalan házasság után végre örök hűséget esküdhet annak a férfinak, akit mindig is szeretett, és huszadik feleségként beköltözhet a pazar császári hárembe. Hála a férfinak, aki megszállottan szerette, az immár Núr Dzsahán nevet viselő fiatal császárné képes volt lerázni magáról a hagyomány béklyóit, és ugyan a fátyol mögül, de a 17. századi India befolyásos uralkodójává válni. Marunissza pénzt veretett, idegen országokkal kereskedett, pártolta a művészeteket, számos császári kert és síremlék, köztük a Tádzs Mahal építését engedélyezte, s ezek máig hirdetik hatalmát.

Kép: José Rodrigues dos Santos: Az isteni formula: Einstein utolsó üzenete
José Rodrigues dos Santos: Az isteni formula: Einstein utolsó üzenete

Az Egyiptomi Múzeum lépcsőjén, Kairó kellős közepén, Tomás Noronhát megszólítja egy vadidegen nő. A neve Ariana Pakravan, iráni, és nála van egy régi, kiadatlan kézirat másolata. Ezen egy furcsa cím és egy rejtélyes vers áll. A váratlan találkozás hihetetlen kalandokba sodorja Tomást, amelyek során belekeveredik az iráni nukleáris válságba és Albert Einstein legfontosabb, ám befejezetlen tudományos felfedezésébe, amely minden idők legnagyobb rejtélyéhez vezet.

Kép: Christian Jacq: Az istenek bosszúja 1. - Embervadászat
Christian Jacq: Az istenek bosszúja 1. - Embervadászat

A népszerű szerző újabb, kétkötetes műve ismét az ókori Egyiptomban, Amaszisz fáraó fővárosában, Szaiszban játszódik, ahol a Tolmácsiroda fényes jövőt ígér az olyan éles eszű nyelvtehetség számára, mint Kel, az ifjú írnok, akivel megtörténik a csoda. Meghívást kap a notabilitások esti mulatságára, s ott Néith istennő elérhetetlen papnője, a szépséges Nitisz szemébe talál nézni...Másnap azonban nem bír időben fölkelni -gyanítja, valamit kevertek az italába-, s irodájába érve holtan találja munkatársait. Pánikba esik és elmenekül azzal a rejtjeles papirusszal, amelyen az iroda dolgozott - úgy sejti, erre fenték a fogukat a gyilkosságok elkövetői.

Kép: Alice Sebold: Komfortos mennyország
Alice Sebold: Komfortos mennyország

Alice Sebold könyve az amerikai megjelenést követően - 2002-ben - rácáfolt mindazokra, akik a szépirodalom iránti érdeklődés hanyatlásától tartottak: nemcsak a horror és a krimi műfajának nagyágyúit utasította maga mögé az eladási listákon, hanem még a felülmúlhatatlannak hitt Potter-gyároson is túltett. Az írónő első regényét egy fájdalmas diákkori trauma ihlette, a történet annak áttételes, művészi feldolgozása.

Kép: Dennis Lehane: Viharsziget
Dennis Lehane: Viharsziget

1954 nyarán Teddy Daniels szövetségi rendőrbíró és újonnan kinevezett társa, Chuck Aule megérkezik a Vihar-szigetre, melyen egyedül az Ashecliffe Elmegyógyintézet áll. Feladatuk, hogy nyomára bukkanjanak az egyik ápoltnak, aki egykoron szörnyű bűnöket követett el, és most titokzatos módon tűnt el a bezárt cellájából. A szigetre azonban pusztító hurrikán csap le, a rejtélyek és a megválaszolandó kérdések pedig egyre sokasodnak. Hogyan szökhetett meg valaki a zárkájából, és hol rejtőzhetett el a kietlen szigeten? Ki hagyja hátra a titokzatos üzeneteket a nyomozók számára? Mi történik valójában a hírhedt C Részlegben? Teddy Daniels egyre elszántabban keresi a megoldást, de minduntalan falakba, nyomasztó titkokba és hazugságokba ütközik. A végső igazságért pedig talán mindent fel kell áldoznia.

Kép: Herta Müller: Lélegzethinta
Herta Müller: Lélegzethinta

Leo Auberg nagyszebeni kamaszfiú még nem tudja, mit jelent, ha valakit elvisznek az oroszok. Egyet akar csupán: minél messzebb utazni a kisvárosból, ahol, úgy tűnik, mindenki az ő homoerotikus kalandjait figyeli. Öt évet tölt egy kelet-ukrajnai láger poklában. Megismeri az éhséget és a tetveket, megtanul szenet lapátolni és koldulni. Megérti a kegyetlenség és a jóság bonyolult egyensúlyát. És megtapasztalja a lágerboldogságot. Leo Auberg Köves Gyuri német testvére a "Sorstalanság" ikerkönyvében. A "Lélegzethinta" a Nobel-díjas német írónő, Herta Müller megrázó, költői erejű és dokumentum-hitelességű regénye. Herta Müller 1953-ban született a bánáti Niczkyfalván, Romániában. 1987 óta Berlinben él. Műveiért számos német és nemzetközi díjjal tüntették ki. 2009-ben Nobel-díjat kapott.

Kép: Angel Barta: Titkos szerelmi affér Párizsban
Angel Barta: Titkos szerelmi affér Párizsban

Egy egyszerű, titokzatos, gyönyörű magyar lány érkezett Párizsba, hogy valóra váltsa álmait. Hitte, hogy az álmok valóra válnak, és a szerencse rámosolyog. Modell szeretett volna lenni, de a sors közbeszólt és váratlanul szerelmi afférba keveredett a világhírű divattervezővel. Millió fiatal lány álma, hogy a kifutókon tündököljön és a legsikeresebb tervező múzsája legyen... de az élet néha hihetetlen dolgokat produkál, és ez az álom rémálommá is válhat. Egy szenvedélyes, kiszámíthatatlan szerelmi történeten keresztül bepillanthatunk a csillogó divatvilágba, a párizsi életbe, exkluzív divatbemutatókra és partikra.

Kép: Nehéz Ferenc: Ezüstkönny
Nehéz Ferenc: Ezüstkönny

"Abban az időben írtam ezt a könyvet, amikor legfájdalmasabban éreztem az egyedülvalóságot, reménytelenséget. Minden otthon maradt. Nem tudtam magammal hozni a Dunát, Dunamocsot, Komáromot. Szívet-lelket gyilkoló idő volt. Akkor menekültem ehhez az íráshoz: vigasztalásért, erősítésért. Apám meg anyám egyszerű, tiszta, emberséggel teli példájához. Nem változtattam az eredeti kéziraton, mert úgy éreztem, kár volna ezt megtennem. Úgy ezüst a könny, ahogy kicsordul a szemből, nem pedig úgy, amikor már végigpergett az orcánkon." (A szerző)

Kép: Balogh Margit: Akik sokszor élnek - Évszázadokon átívelő reinkarnációs történet
Balogh Margit: Akik sokszor élnek - Évszázadokon átívelő reinkarnációs történet

Szepes Mária édesanyjának méltatlanul elfeledett, mindössze egy kiadást megélt és ma már szinte fellelhetetlen okkult - ezoterikus regényét tartja kezében a tisztelt Olvasó. Ez a regény évszázadokon átívelő inkarnációs úton vezet végi, ebben hasonlít a Vörös Oroszlán című okkult regényre. Itt érthetjük meg, hogy hogyan kapcsolódnak egymás életébe, és mi az az ősi szál, ami mentén haladunk? Milyen spirituális fejődési utat kell bejárnunk? Milyen új képességeket szerzünk a megismerés során? Hogyan szövi a karma törvénye az életünket? Mit és hogyan kell megtanulnunk, megvalósítanunk a sors által reánk ruházott feladatokból. Ezekre a kérdésekre válaszol a lebilincselően érdekes, ezoterikus okkult tanításokkal átszőtt történet.

Kép: D. Kenese Erzsébet: A fegyvertelen katona - Aranyrög Könyvtár sorozat
D. Kenese Erzsébet: A fegyvertelen katona - Aranyrög Könyvtár sorozat

Az emigrációban élt írónő könyve 1956-ban jelent meg Buenos Airesben, a jelenlegi kiadás Európa-léptékű, hiszen a kontinensen ez az első megjelentetés! D. Kenese Erzsébet hazai olvasók előtt ismeretlen remekműve Európa második világháború utáni lelkiismeretének önvizsgálata is: történelmi visszatekintésben, történelmi díszletek között.

Kép: Barbara Wood: Az Álom idején
Barbara Wood: Az Álom idején

A szép és igen fiatal Joanna Drury nagy reményekkel szállt partra az Estella nevű hajóról 1871-ben Melbourne kikötőjében. Ausztrália földjén sem rokon, sem ismerős nem várta, arra számított, pár hónap alatt felkutatja a szüleitől örökölt birtokát, és választ kap arra, miféle átok kísérte édesanyját, aki ezen a kontinensen született. A hónapokból évek lettek, és Joanna férjhez ment, gyermeke született, családjával a tehetősebb birkatenyésztő telepesek életét élte, ám rémálmaiban a Szivárvány Kígyó képe gyötörte őt is. Partraszállása után tizenöt évvel Joanna maga indul el a kontinens felderítetlen középső része felé, hogy beteljesítse szülei sorsát.

További könyv újdonságaink - válogatás
 • Adler, E: Nagnyugta Sanat Monicában
 • Avatara: Nimród krónikák 1-3.
 • Boomen, J.: Morgena könnyei
 • Boomen, J.: Toroni krónikák
 • Bradford, B.: Ravenscar örökösei
 • Coben,H.: Az ördög játszótere
 • De Cesco, F.: Tibet lánya
 • Fekete István: Őszi számadás
 • Fitzek, S.: A terápia
 • Ford, M.: Istenek és légiók
 • Gibbins, D.: Keresztesek alkonya
 • Graham, H.: A viking asszonya
 • Gray,C.: Stargazer: nézz az égre
 • Gulácsy Irén: Förgeteg
 • Kerouac, J.: Gerard látomásai
 • Körössi P. József: Könnyező fák: magyar írók cigány novellái
 • Krasznahorkai László: Sátántangó
 • Lévai Katalin: Hírnév
 • Londoni eső: magyar írók londoni novellái
 • Matthews, O.: Sztálin gyermekei
 • Meyer, S.: Eclipse : napfogyatkozás
 • Minger, M.: A pogány jutalma
 • Montefiore, S.: Sztálin, a vörös cár udvara
 • Noel, A.: Evermore
 • Pala, I.: Halál Babilonban
 • Pattison, E.: Tibet szellemei
 • Price, A.: Viking rózsa
 • Quick, A.: A zöld kristály
 • Roberts, N.: Piruett
 • Somogyváry Gyula: A fejedelem stafétája
 • Szolzsenyicin: A Gulag szigetvilág
 • Tormay Cecile: Az ősi küldött
 • Uris, L.: Szentháromság
 • Waller,R.: Ezernyi út porából
 • Wood, B.: Haragos istenek
Szakkönyvek
 • Aronson, E.: Az iskolai erőszak szociálpszichológiája
 • Babos Éva: Hogyan találj magadnak állást?
 • Cars, J.: Szellemileg leépült idősek gondozása
 • Childers, E.: A homok titkai. A titkosszolgálatok aktáiból
 • Csepeli György: Magára hagyott generációk: fiatalok és öregek a XXI. században
 • Fejlesztőpedagógia.Szerk. M. Tamás Márta
 • Gazdag László: Magyarország úttévesztése: a rendszerváltás közgazdaságtana
 • Jackson, M.: Holdséta. Önéletrajz
 • Köllő János: A pálya szélén. Iskolázatlan munkanélküliek a posztszocialista gazdaságban
 • Lukács Gergely: Zöldenergia és vidékfejlesztés
 • Makka Hybels, B.: Őszintén Isten előtt
 • Margittai Gábor: Mi a madzsar? Magyar tudatú néptöredékek Ázsiában, Afrikában, Európában
 • Megismerés és kihívás: pedagógiai kihívások és roma közösségek a 21.század iskolájában
 • Mentális és pszichés problémák 21. századi megoldásmódjai
 • Müller Péter: Gondviselés
 • Müller Péter: Szomorú vasárnap
 • Ökológiai gazdálkodás
 • Pláza, ifjuság, életmód
 • Radics László: Növénytermesztő mester könyve
 • Sztrinkóné Nagy Irén: Óvó-iskola, gyermekkert, óvoda
 • Szűrös Mátyás: Köztársaság született haragszavú délben
 • Tóth Gábor: Hogyan védjük az egészségünket világjárványok idején
 • Varga Attila: Magyar tangó: társadalmi riportok és portrék
 • Varrás kézikönyv kezdőknek és haladóknak. Burda varróiskola
 • Wright, L.: Magasba nyúló tornyok: az Al-Kaida útja
 • Yeomans, J.: Heath Ledger élete

DVD-filmek

Megkezdtük a DVD-filmek kölcsönzését, ízelítőül néhány cím kínálatunkból:

Magyar klasszikusok sorozatból (régi magyar filmek)
 • Egy szoknya egy nadrág - Turay Ida, Latabár Kálmán
 • Café Moszkva - Csortos Gyula, Kiss Manyi
 • Magdolna - Lázár Mária, Somlay Arthur
 • Pesti mese - Turay Ida, Páger Antal
Magyar és külföldi játékfilmek
 • Az emigráns. Márai Sándor élete játékfilm
 • Adjátok vissza a hegyeimet. Wass Albert élete
 • Sose halunk meg - Koltay Róbert
 • Egri csillagok
 • Édes Anna
 • A temetetlen halott. Nagy Imre
 • A tizedes meg a többiek. Sinkovits Imre főszereplésével
 • Bogáncs. Magyar játékfilm
 • Csíkszereda 2005. augusztus 5. Illés koncert
 • Veled Uram. Rockopera
 • A koppányi aga testamentuma
 • A szeleburdi család
 • Öreg néne őzikéje. Mese játékfilm
 • Macska-jaj. Emir Kusturica filme
 • Oltalmazó ég - Bernardo Bertolucci
 • Az óra körbejár. Orson Welles klasszikusa
 • Dűne. David Lynch filmje. Sting, Max von Sydow, Linda Hunt
 • Az ifjú Churcill kalandjai. Ch. Slater
 • A gyávaság tollai. Heath Ledger, Kate Hudson
 • Folyó szeli ketté. Robert Redford, Brad Pitt
 • Az utazás. Vittorio de Sica filmje, Sophia Loren
 • Alkonyat. Twilight saga 1.
 • Lángoló kereszt. Lee Marvin, R. Burton, O.J. Simpson
 • Gyagyás család. Ben Stiller
 • Árvák hercege. Charlize Theron, Michael Caine
 • Trockij meggyilkolása. Alain Delon, R, Burton
 • Tess. Roman Polanski, Nastasja Kinski
 • Zongoralecke. Holly Huntar, Harvey Keitl, Sam Neil.
 • Kisértetház. Antonio Banderas, Jeremy Irons, Meryl Streep, Winona Ryder
 • Assisi Szent Ferenc
Rajzfilmek
 • A kis hercegnő
 • A kerekasztal lovagjai
 • Sárkány és papucs
 • A vadon szava
 • Blinky Bill
 • Frakk - Macskabál
 • Frakk - Kolbász kiállítás
 • Noé bárkája
 • Oroszlánkirály
 • Winnetou
 • Fehérlófia
 • János vitéz
 • Casper
 • A négyszögletű kerekerdő
 • Ismeretterjesztő filmek - tanórákhoz ajánljuk
 • Magyarország nemzeti parkjai
 • Egyiptom és a fáraók titkai. NG. Film
 • A különleges bolygó. Óceánok birodalma. NG. Film
 • Nagy hódítók sorozat: Attila - Nagy Szulejmán - Napoleon
 • Harcosok sorozat: Attila - Cortez - Oroszánszívű Richard - Spartacus
 • A grizzly
 • A krokodil
 • Dinoszaurusz halálcsapda. NG. Film
 • A velencei csatornák titkai
 • A szamurájok titokzatos élete
 • Hitler és a tökéletes gyerek program
 • A templomos lovagok
 • A rejtőzködő etruszk város
 • Titokzatos lények legendái
 • Múmiák az Andokban
 • Az azték birodalom titkai
 • Machu Picchu: Város a felhők fölött

Videokazetták

 • Magyarország állatvilága 1 - 10.rész
 • Védett természeti értékeink. A kámoni, a szelestei, a szarvasi, a jeli és a tiszakürti arborétumok
 • Az óceánok vándorai. Az albatroszok. D.Attenborough filmje
 • A pézsmatulok hazája
 • A folyó. Expedíció a Nílus nyomában
 • Az egyetlen Föld. Japán természetfilm sorozat 1 - 12.r.
 • Élő bolygó. D.Attenborough sorozata. 1 - 5.r.
 • Tizenkét hónap az erdőn. Természetfilm az erdők flórájáról és faunájáról. 1-12.r.
 • Földrajz.I.
 • Albert felfedező úton. Ismeretterjesztő rajzfilm. 1 - 4.r.
 • Egyensúly a természetben.
 • Magyra felfedezők
 • Másfél millió lépés Magyarországon. Rockenbauer Pál természetfilmje 1 - 3.r.
 • ...és még másfél millió lépés. 1 - 5r.
 • Az esőerdő szellemei. Discovery Chanell természetfilmje
 • Afrika vadvilága. NG. Film
 • A Karib-tenger gyémántjai. NG. Film
 • Homoki Nagy István természetfilmjei: - Gyöngyvirágtól lombhullásig - Vadvízország
 • Hegyen-völgyön - Nádi szélben
 • Egyiptom. Az örökkévalóság birodalma. NG film
 • A világ hét csodája 1 - 4.r. Discovery Chanel filmje
 • A maják eltűnt birodalma. NG film
 • Ókori művészet 1 - 2.r.
 • Műemlékek,( Magyarország) 1 - 2.r.
 • Korok, művészetek (Magyarország) 1 - 5.r.
 • Magyar szentek
 • Védett tájak (Magyarország)
 • Ábel a rengetegben
 • Légy jó mindhalálig
 • A Pál utcai fiúk
 • A kőszívű ember fiai
 • Egri csillagok
 • A beszélő köntös
 • Magyar népmesék sorozat
 • Video-Biblia gyermekeknek. Ó- és Újszövetség - rajzfilm

Pedagógusok figyelmébe ajánljuk - válogatás pedagógiai jellegű írásokból a könyvtárban található folyóiratokból.

 • Kisiskolás cigány gyerekek. Esetleírások nevelési helyzetgyakorlatokhoz/Tuza Tibor = Tanító 2010. 1-2.sz.
 • Szövegértelmezés és a személyiség gazdagítása. Arany János: Családi Kör. Az irodalom- és a nyelvpedagógiai háttértudás bővítéséhez. = Csengőszó. 2009.5.sz. 3-8.p.
 • A Magyar Kultúra Napja. Műsorösszeállítás / Martusné Nagy Anna = Tanító. 2010. 1.sz. 28-31.p.
 • Itt a farsang, áll a bál. Műsorösszeállítás / Martusné Nagy Anna = Tanító 2010. 2.sz. 27-31..
 • A romák családi neveléséről - egy vizsgálat tükrében/ Zsigmondi István = Módszertani Közlemények 2009/5.sz. 199-202.p.
 • Élővilágunk bölcsője és fenntartója a víz : Érdekességek és feladatok 6-7. évfolyamon tanulóknak / Siposné Kedves Éva = Módszertani Közlemények 2009/5.sz. 203-208.p.
 • Ötletek március 15-ére / Varga Erika = Óvodai Nevelés 2010.2.sz. 16-17.p.
 • A hazaszeretet, a nemzeti hovatartozás és a magyarságtudat alakítása kisgyermekkorban / Farkas Róbertné = Óvodai Nevelés 2010. 2.sz. 18-19.p.
 • Az Óvodai nevelés alapprogramjának elemzése - az előzmények és a változások tükrében / Bercsik Judit = Óvodai Nevelés 2010, 2.sz. 22-23.p.
 • A patchwork család. Az én anyám meg a Te apád az ő szülei / Madocsai Bea = Képmás 2010. 2.sz. 26-27.p.
 • A gyász hálójában. Korai veszteségek, fiatal gyászolók / Tőrösné Fehér Ildikó = Képmás 201.2.sz. 3031.p.
 • Influenzaföldrajz. H1N1 globális egészségügyi válság / Uzzoli Annamária = Földgömb 2010. 1-2.sz. 82-91.p.
 • Egyházreform - reformáció - protestáns egyházak= História 2009. 9-10.sz. Tematikus szám